Jak wybrać tort weselny?


Wielkimi krokami zbliża się „TEN DZIEŃ”. Sukienka wybrana, garnitur zakupiony, termin zarezerwowany, zaproszenia rozesłane.
Teraz pozostało jeszcze wybrać ten jedyny, idealny tort.
W poszukiwaniu inspiracji przeglądasz zdjęcia w Internecie, wystawy w cukierniach i raz po raz pojawiają się przed twoimi oczami zapierające dech w piersiach torty weselne.
Wybór jest nieograniczony – jedne z czekoladą, inne białe jak śnieg, z owocami, bądź bez, jednopiętrowe, kilkupiętrowe – wszystko zależy od naszej kreatywności, wizji i smaku – jedyne co nas ogranicza to własna wyobraźnia oraz klimat w jakim odbędzie się wesele.
Na co jednak należy zwrócić największą uwagę wybierając torty weselne?
W pierwszej kolejności zwracamy uwagę na wygląd, jednak nie on jest najważniejszy – bowiem liczy się przede wszystkim smak.
A więc po wstępnym rozeznaniu umawiasz się na degustację. Na tym etapie najlepiej jeśli zagrasz kartą bezpieczeństwa. O tyle o ile przy wyglądzie możesz zaszaleć i zdać się na swoje preferencje, to decydując o smaku musisz, a przynajmniej powinnaś mieć na uwadze dobro ogółu. Zakładając, iż na twoim przyjęciu pojawi się kilkanaścioro, bądź kilkudziesięciu gości i każdy lubi coś innego najlepiej jest wybrać smak neutralny.
Według statystyk do najlepiej sprzedających się a zarazem najbezpieczniejszych opcji należą torty śmietankowe z owocami, na jasnym biszkopcie – nieprzesłodzone a jednak efektowne.
Przy wyborze tortu weselnego dobrze jest również zwrócić uwagę na porę roku w której bierzemy ślub. Latem niech będą to torty lekkie, orzeźwiające, z sezonowymi owocami. Zaś jesienią lub zimą możemy pokusić się o cięższe kremy.
A teraz wielkimi krokami dochodzimy do ostatniej lecz tak samo ważnej kwestii – w jakich cenach możemy kupić torty weselne?
Otóż odpowiedź nigdy nie będzie jednoznaczna. Ceny wahają się od 130 do nawet 600 złotych, a możemy znaleźć również znacznie droższe. Wszystko zależy od prestiżu cukierni, wielkości tortu, sposobu przyrządzania, kształtu, a także ilości i jakości składników.

Warto: cukiernia-piskorska.pl